Frihands kvilta – en kvick fix

Är du nybörjare på frihands kvilta eller vill du komma igång igen?
Då är det här kanske nånting för dig!
Här kommer en anledning till hur man gör.
Det är också bra att kolla här om du ofta upplever problem när du ska kvilta.

Första steget är att förbereda din maskin till frihands kvilta.

1) rengör maskinen!
Ja du läste rätt 🙂 Oftast är det så att det finns mycket ludd i maskinen och där spolen sitter, och det ger problem vid själva kviltningen.
2) byta nålen
Använd en ny nål som passar till tråden, rätt storlek gör stor skillnad. Om du använder t.ex. Gueterman tråd så passar det bäst med en size 80/12 nål. Kolla med Trådmärken vilken nål är rekommenderat.
3) använd en kvalitativt högvärdigt tråd
Det är jätteviktig att använda passande tråd och en bra kvalitét också. Är tråden för gammalt så krånglar det. Det finns trådar som är speciell tillverkat för kviltningen, som är stark, ludd fri och klarar jobbet. Det gäller för bägge två -topp och botten/spolen. Best är det när det är samma tråd. Träd på maskinen.
OBS! Använd aldrig en tråd som är vaxat i symaskinen, den är endast för hand kviltning!
4) sänk Transportör-fötterna
det är viktig att du inte glömmer detta, för annars glider kvilt-sandwichen inte när du ska köra kviltmönstret på din kvilt.
5)extra bordet till symaskinen eller sätt ner maskinen i bordet
kolla att du har en bra stor yta där du kan lägga kvilt-sandwichen. Den ska inte hänga över en kant eller få stopp på någon annan vis. Om det händer så kan nålen går av och det blir riktig trasslig och krånglig. Inte bara att kviltmönstret blir förstörd, du kan även förstöra „timingen“ av din symaskin.
6)kolla att du sitter rätt
Passar stolen där du sitter till höjden av bordet och din symaskin? Att kvilta ska vara roligt och inte göra ont!
7) sänk kviltfoten och hämta upp undertråden
Nu när du har förberedd allt är det daggs att börja kvilta. Lägg kvilt-sandwichen under nålen, kör ner nålen och hämta upp undertråden. Nu har du bägge två trådar på toppsidan av kvilt-sandwichen, Övertråd och Undertråd. Håll fast dom med fingret, det är viktig att dom inte åker i väg när du börjar kvilta!
8) använd kvilt-handskar för bättre grepp
Det är inte en „måste“ men det hjälper. Det finns flera alternativet till handskar om du inte tycker om det. Viktig är att du har ett bra grepp och att det därför går lätt att röra kvilten, annars får du snabbt ont i handen eller axlarna.
9) kviltmönstret
Vet du redan vad du ska kvilta så är det bara att börja nu. Håll fast trådarna med fingret och kör flera små styng för att fästa tråden. Sen är det bara fritt fram. Du kan gömma trädänderna med en nål så att det är snyggt. En del klipper helt enkelt trädänderna, vilket jag inte skulle rekommendera för dom kommer lös när man tvättar kvilten och det är synd när man lägger så mycket jobb på det. Så gör det rätt!
Om du vill träna eller inte vet vad eller hur du ska kvilta mönstret så rekommenderar jag att rita upp mönstret och sen kviltar du på ritat linjen. Det finns markerings pennor för tyger som funkar bra, testa gärna innan på en tygbit!
10) ta det lugnt
Kör inte för hastigt, bara tar det lugnt. Rom blev inte byggt på en dag och så är det med att kvilta en kvilt. Det blir snyggare om du kör jämt i hastigheten, stanna och flyttar händerna så att du har tillräckligt med plats för kviltmönstret. Ta en paus då och då för att röra axlarna, man blir spänd med tiden.

Visst finns det mycket mera att prata om, men detta här är tänkt som en „första hjälpen“.
Jag hoppas det hjälper dig på din resa i kviltvärlden!
Lycka till!
Hör gärna av dig om du vill kommentera, jag finns på fb. Min sida där heter Nissedesign 🙂
Välkommen!